Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus
Koc University Health Science Campus

A Living-Working-Learning Hub for Translational Medicine

Koc University Health Science Campus, Istanbul, Turkey

Koc University’s Health Science Campus unites the Koc Foundation’s core mission of advancing healthcare, education, and culture with a state-of-the-art facility for learning, teaching, and research. The complex is a true living-working-learning environment complete with a 250-bed teaching hospital, a medical school with extensive research facilities, a nursing school, housing for students and faculty, and social and sports facilities. All of these components are physically connected, creating a modern hub for translational medicine.

In addition to modern design finishes, the hospital incorporates a number of evidence-based design features proven to improve infection control, patient recovery, and staff comfort and efficiency. All patient rooms are single-occupancy — a progressive concept in Turkey—and located along exterior walls to maximize daylight, views to nature and access to operable windows and large glass bays. A portion of each room is designated family space, with a pull-out couch to allow for overnight stays. To accommodate future shifts in research and healthcare delivery, the entire building was designed using our proprietary universal grid, which allows the facility to expand or contract while minimizing future environmental impacts and renovation costs.

Located on a former factory site, the complex is acting as a catalyst for renewal in its densely populated, small-scale-industrial district on the outskirts of Istanbul, setting an architectural precedent with its gleaming and transparent modern glass facade. In a quid pro quo agreement with the municipality, half of the site is set aside for future development, including a childcare facility, a cultural center, and a health facility, and a large portion of the south side of the site is reserved for green space, which will function both as a campus oasis and a buffer from neighboring buildings.

Together, we create design solutions to the greatest challenges facing our clients and society.