April 10, 2022

CHUM Wins Two Awards from Order of Architects of Quebec

We’re proud to share the Pierre-Péladeau Amphitheater at the Centre hospitalier de l’Université de Montréal (CHUM) received two awards from the Order of Architects of Quebec. Winning both the People’s Choice Award and an Award of Excellence in Architecture, the project was recognized as one of the best new pieces of architecture in Quebec.

The amphitheater sits at the heart of the 3+ million-sf CHUM complex.  The building and its surrounding esplanade introduce a human scale to a very dense and urban part of downtown Montreal. Wrapped in perforated copper sheathing, it artfully reflects the sunlight during the day and emits a warm glow at night. Its distinctive shape complements the incredible public art program found throughout the CHUM—and makes the amphitheater a functional piece of art itself.

Here’s what the jury had to say about the project:

It is above all the morphology and the strategic position of the amphitheater that caught the attention of the jury in this last phase of construction of the new CHUM. With its well-calibrated height, its rounded walls and its partially perforated copper cladding like lace in a warm autumnal hue, this building contrasts with the rectilinear towers that frame the esplanade and articulate new relationships with the surrounding urban fabric. The amphitheater and the esplanade thus give back to the huge hospital complex that constitutes the CHUM a welcome human scale in this high-density sector of downtown Montreal.

Congratulations to the many individuals who contributed to this project, including designers from CannonDesign, NEUF architect(e)s, Jodoin Lamarre Pratte architects and Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes.

More about the project team:
CannonDesign and NEUF architect(e)s were the design architects for the full medical campus and the implementation architects for phase 1 (which included 85% of the program). The revision of the Phase 2 design, the execution of the plans and specifications, and the construction supervision for the final phase was performed by Jodoin Lemarre Pratte architectes / Menkes Shooner Dagenais LeTourneux architects.