Ribbon Cutting

On Tuesday, Northwell Health’s Huntington Hospital held a ribbon cutting ceremony to commemorate the opening of its new emergency department in Huntington, NY. One of 21 community-based hospitals in the Northwell network, Huntington’s new emergency department will significantly increase its treatment capacity and greatly improve the flow of patients, visitors, and staff into and through the unit.

With more than double the space of its existing ED, the new $30 million, 28,000 SF emergency department utilizes the “Super Track” model — filtering the patient volume into two treatment areas, for acute care and lower-acuity care — in order to more effectively manage patient wait times and reduce length of stay. Separate, dedicated spaces are provided for each of three distinct populations, arriving via different circulation paths: walk-in vertical patients, walk-in horizontal patients, and ambulance patients.

“Huntington Hospital is constantly seeking various avenues, including new facilities and technology, to provide the best care possible for our community,” said Gerard Brogan, Jr., MD, executive director of Huntington Hospital. “We look forward to have the capacity and capabilities to better handle all of the patients who seek emergency care at our hospital.”

Huntington Hospital ED Exterior

Huntington Hospital ED Exterior

“Partnering with Huntington Hospital on this project has been a terrific experience,” notes Rich Kahn, healthcare principal at CannonDesign. “For patients, the new ED is going to be a significant improvement to the healthcare experience, and for staff, it’s going to make the important role they play in care less stressful and more efficient.”

The new ED, set to welcome patients on January 3rd, is strategically placed to connect with the existing hospital on the first-floor level, close to the radiology department and lab services, and with many other key program adjacencies that will facilitate future expansion. With a simple profile and form, the ED visually anchors the existing hospital building and creates a new reference point for the campus. In addition to providing a new entrance, it constitutes a link with the original hospital pavilion by flanking the current main entry drop-off. Large corner windows provide natural light and scenic views.

READ MORE ABOUT THE RIBBON CUTTING ON THE NORTHWELL HEALTH WEBSITE >